Home » Știință » Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii

Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii

Publicat: 20.11.2024

În domeniul științelor cognitive, relația dintre expertiza sportivă și memoria de lucru a atras recent o atenție sporită. Cu toate acestea, până acum nu a fost efectuată o meta-analiză care să compare performanța memoriei de lucru între sportivi și non-sportivi. Care dintre aceștia are o memorie de lucru mult mai bună?

Grupul Active Mind de la Departamentul de Psihologie al Universității din Jyväskylä (Finlanda) a realizat un studiu amplu pentru a analiza cine are o memorie de lucru mult mai bună. De asemenea, cercetătorii au investigat influența factorilor precum tipul de sport practicat și nivelul de performanță asupra rezultatelor.

Studiul a arătat un avantaj semnificativ al sportivilor în ceea ce privește performanța memoriei de lucru în comparație cu non-sportivii, indiferent de tipul de sport sau de nivelul de performanță. Acest avantaj a fost mai pronunțat atunci când sportivii au fost comparați cu o populație sedentară, față de cazurile în care grupul de referință a exclus indivizii sedentari.

Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari

Publicate în revista Memory, concluziile studiului subliniază o asociere consistentă între practicarea unui sport și o memorie de lucru mai bună, în timp ce un stil de viață sedentar pare a fi legat de o performanță mai slabă a memoriei de lucru.

Piia Astikainen, profesoară asociată și lider al echipei de cercetare, a declarat că grupul său a studiat anterior efectele îmbătrânirii asupra funcțiilor cognitive și a creierului, descoperind că un stil de viață activ fizic poate atenua parțial efectele negative ale îmbătrânirii. Rezultatele actuale privind sportivii adaugă dovezi suplimentare în sprijinul beneficiilor aduse de activitățile fizice asupra cogniției și evidențiază importanța mișcării în menținerea sănătății cerebrale.

Importanța unui stil de viață activ fizic

Cercetarea face parte din proiectul SportsFace și din teza de doctorat a lui Chenxiao Wu, coordonată de Piia Astikainen. Proiectul SportsFace explorează efectele sportului asupra funcției cognitive și a percepției faciale utilizând măsurători electrofiziologice și ale performanței comportamentale. Aceste descoperiri contribuie la o înțelegere mai profundă a relației dintre sport, memoria de lucru și cogniția socială.

Studiul întărește ideea că activitatea fizică are un rol crucial în susținerea performanței cognitive și a sănătății generale a creierului, având implicații pentru promovarea unui stil de viață activ în diverse etape ale vieții.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu a descoperit că sistemele GPS induc în eroare șoferii

Un nou studiu a legat pierderea mirosului de peste 100 de boli

Cum să te faci bine mai repede când ai gripă? Iată ce spune știința!

Un profesor a calculat cum arată halba perfectă de bere!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase